Dobre gostilne, restavracije, vinske kleti, vinarji, kulinarika, recepti | Portal e-gurman
DOMOV GOSTINSKI LOKALI VINARJI - VINSKE KLETI ZEMLJEVID PONUDBE KULINARIKA PRIJAVA

Hrana :: Vse skrivnosti čokolade

Vse skrivnosti čokolade Čokolada je zagotovo tista sladka pregreha, ki si jo privoščimo največkrat.



Od kakava do čokolade


Glava sestavina čokolade je kakav, ki se pridobiva iz zrn kakavovca. Že Maji so kakavu pravili hrana bogov, saj so se mehkobi in okusu težko uprli. Ko zrela zrna oberejo, sledi fermentacija, sušenje na soncu in praženje. Nato zrna zmeljejo v prah in s pomočjo stiskanja izločijo kakavovo maslo. Preden nastane čokolada mešanici kakava in kakavovega masla dodajo sladkor, vanilijo in druge dodatke.

Ime čokolada izvira iz jezika Aztekov in pomeni grenka voda. Sprva so čokolado le pili, v obliki kakršno poznamo danes, pa se je pojavila mnogo let pozneje. Že prve čokolade, ki so prišle v prodajo so postale pravi hit.



Čokolade…



Mlečna

Mlečna čokolada je zaradi sladkega okusa in prijetnega občutka topljivosti v ustih najbolj priljubljena izmed vseh vrst čokolade. Vsebuje kakavovo maslo, sladkor, mleko in arome. Med sladokusci velja za "slabšo" čokolado, je pa pri množicah zagotovo najbolj priljubljena! Čeprav si jo za sladkanje privoščimo največkrat, jo le redko uporabimo za kuhanje.



Temna

Temnejše vrste čokolade so tiste, ki imajo višji delež kakava. Njihov okus je močnejši od mlečnih, so manj sladke in se slabše topijo. Ker imajo več kakava so tudi bolj zdrave. Med kvalitetnejše temne čokolade spadajo tiste, ki imajo vsaj 60-odstotkov kakavovih delov. Gurmani izredno cenijo kvalitetne čokolade prefinjenega okusa, s čim višjim deležem kakava. Veliko se jo uporablja tudi v kuhinji.



Bela

Mnogi so prepričani, da bela čokolada ni prava čokolada. Delno bi se s tem lahko strinjali, saj je brez nemastnih kakavovih delov, zato pa je bolj bogata s kakavovim maslo. Vsebuje še mlečne dele, sladkor in arome - zlasti vanilijo. Bela čokolada je najbolj lomljiva vrsta čokolade. Kvalitetna bela čokolada mora vsebovati vsaj 26 odstotkov kakavovega masla.



Čokolada in počutje

Poleg vode, beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov temna čokolada vsebuje tudi vitamine in minerale. Največ je kalija in magnezija, sledita fosfor in kalcij (slednjega je več v mlečni čokoladi). Med vitamini so glavni vitamini B1, B2 ter E-vitamin.

Temna čokolada, ki vsebuje vsaj 60-odstotni delež kakava, telesu prinaša številne pozitivne učinke. Vsebuje snovi, imenovane flavonoidi, ki delujejo kot antioksidanti. Ščitijo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Temna čokolada preprečuje nastanek srčno-žilnih bolezni, znižuje raven slabega holesterola, znižuje krvni tlak in uravnava hormone v telesu. Poleg tega deluje tudi kot blag antidepresiv. Vsebuje aminokislino triptofan, ki jo imenujemo hormon sreče, zato ni čudno, da nas osreči že nekaj malega čokolade na dan. Čokolada izboljšuje splošno počutje in blaži bolečino. Nekaj razlogov več, da si privoščimo košček te temne dobrote.



Ljubezensko poživilo

Čokolada je že od nekdaj veljala za afrodiziak. Njene učinkovine naj bi spodbujale spolno slo. Kriv naj bi bil feniletilamin, ki sprošča hormone.



Ali ste vedeli, da…

  • so Azteki verjeli, da je čokolada vir modrosti.

  • je leta 1609 v Mehiki izšla knjiga posvečena čokoladi.

  • je prva tovarna čokolade začela obratovati v Švici 1819.

  • čokolada podaljšuje življenje.

  • 40 g čokolade vsebuje enako količino antioksidantov kot rdeče vino.

  • Ekvador kot glavni izvoznik, izvozi kar 70.000 ton kakavovih zrn na leto.



Zanimivosti in nasveti
Gostinski lokali
Vinarji in vina
Kulinarika
Oglaševanje
O portalu
Avtorji
Prijava
Pogoji uporabe
Piškotki


© 2018 e-gurman. Vse pravice pridržane.
Ministrstvo za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju.
Naš spletni portal uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.       Več podrobnosti