Dobre gostilne, restavracije, vinske kleti, vinarji, kulinarika, recepti | Portal e-gurman
DOMOV GOSTINSKI LOKALI VINARJI - VINSKE KLETI ZEMLJEVID PONUDBE KULINARIKA PRIJAVA

Hrana :: Priprava solat

Priprava solat Vroči poletni dnevni so kot nalašč za pripravo lahkih, osvežilnih jedi. Priprava solate nam vzame zelo malo časa, pestra paleta pridelkov iz vrta pa nam daje neomejene možnosti priprave različnih solat.

Čeprav imajo solate in druge listnate vrtnine zelo malo kalorij, saj jih sestavlja več kot 90 odstotkov vode, vsebujejo hranila, kot so vitamin C, kalcij, folna kislina, železo in betakaroten. Vsebnost hranil v solati se ne spreminja samo glede na vrsto solate, temveč tudi na letni čas, glede na to, koliko je rastlina sveža in ali gre za zunanje ali notranje liste. Zelo hranljivi listnati vrtnini sta špinača in vodna kreša. Špinača raste na prostem; še zdaleč ne vsebuje toliko železa, kot je zmotno veljalo dolgo časa, vendar je vseeno zelo zdrava, vsebuje pomembne minerale in številne vitamine.V naši skledi naj se znajdejo tudi:

  • Glavnata - tako rdeča kot zelena solata, ta sodi med najbolj priljubljene solatnice.

  • Po razširjenosti in priljubljenosti ji verjetno sledi radič, ki vsebuje grenčično snov, ki spodbuja prebavo.

  • Podobno ima rahlo grenak okus endivija. Poznamo zimsko in poletno endivijo, k tej solati se odlično poda preliv iz šalotke, kisa, olja in kisle smetane.

  • Motovilec sodi med solatnice, ki so odporne proti zmrzali. Postrezite ga z lahkim smetanovim prelivom, vinskim kisom in bučnim ali orehovim oljem.

  • Rukola postaja zadnja leta spet bolj znana. Značilno pekočo aromo ji dajejo gorčična zrna, ki jih vsebuje. Še posebno dobro se rukola ujame s paradižnikom, ovčjim sirom in olivami.

  • Med najbolj preprostimi solatnicami, tako za čiščenje kot pripravo, je gotovo ledenka. Pridelano ledenko na prostem takoj ločimo od tiste, ki je pridelana v rastlinjaku, saj ima tista, ki je zrasla na prostem, krepkejšo zeleno barvo.

  • Regrat najdemo na vsaki zelenici, travniku ali v gozdu. Njegov okus je prijetno zeliščen in rahlo greni. Okus bo najboljši, če ga prelijete z repičnim ali orehovim oljem in belim vinskim kisom.
vir: www.tuscc.si
Zanimivosti in nasveti
Gostinski lokali
Vinarji in vina
Kulinarika
Oglaševanje
O portalu
Avtorji
Prijava
Pogoji uporabe
Piškotki


© 2024 e-gurman. Vse pravice pridržane.
Ministrstvo za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju.
Naš spletni portal uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.       Več podrobnosti