Hrana :: Kdaj je riba res sveža?
|
|
Nekaj indikatorjev kako prepoznati, da je riba sveža:
- njene oči so svetle, polne in prozorne,
- njene škrge so živo rdeče barve,
- škržni poklopec čvrsto zapira škržno votlino,
- njena koža je svetle in naravne barve,
- plavuti se čvrsto prilegajo telesu,
- meso je na dotik čvrsto in elastično, nato pa se vrne v prvotni položaj,
- riba ima vonj, ki je značilen za svežo ribo, vendar ni neprijeten.
Če riba ni sveža, ima rahlo motne oči, sivo belkaste škrge, kosti se zlahka odstranijo, meso ni elastično, vonj pa je neprijeten.
Na kaj morate biti pozorni pri kupovanju rib?
- ribe je najbolje kupovati v sezoni (odvisno od vrste ribe, ki se v tem času lovi),
- meso ribe je najbolj okusno pred in med obdobji drstenja, najmanj pa med samim drstenjem,
- starejše ribe so trše in bolj mastne – s staranjem se pri ribi povečuje odstotek maščobe, kar zmanjšuje njeno kvaliteto,
- meso rib plenilk je okusnejše od mesa drugih rib,
- vrste rib z manj kostmi so navadno bolj cenjene, čeprav je lahko tudi meso rib z veliko kostmi zelo okusno.
vir: lifestyle
|
|
|
|
|
|