Hrana :: Katera vina naj postrežemo ob hrani
|
|
Ali ste se že kdaj spraševali, katero vino postrežemo ob hrani? Kdaj torej rdeče, kdaj belo? Pravo znanje kombiniranja vina in hrane je takrat, ko vam uspe, da s pravilnim izborom obogatite okus jedi in vinu.
Rdeča vina gredo k močnejšim jedem, bela pa k lahkim jedem - rdeče vino k rdečemu mesu, bela vina k belemu mesu. Seveda pa so ti napotki splošni in okvirni. Držati se velja le enega univerzalnega pravila, in sicer: izberite vino, ki ga poznate in ki vam je všeč.
Vino naj vsebuje nizko stopnjo kislosti, saj s tem preprečite, križanje okusov s hrano. Če izberete rdeče vino, se nekaj kislosti izgubi že s tem, da ga postrežete malenkost hladnejšega, kot je potrebno. Belo vino pa malenkost toplejše, kot je priporočljivo, s čimer boste razkrili pravi karakter okusa vina.
Po pravilih peneča vina niso postrežena ob hrani, so pa izvrsten začetek vsaki dobri večerji in pogovoru. Sladko vino si privoščite po večerji ob sladici. Zapomniti si velja tudi dejstvo, da pitje starega težkega vina po večerji poudari pretiran občutek sitosti in neprijetne polnosti.
Lahka in težka vina
Drugo načelo kombiniranja vina in hrane je delitev na lahka in težka vina. Lahka vina, se servirajo ob lažji hrani, težka vina pa ob močni okusni hrani. Katera vina pa spadajo med lahka in težka?
Spodnja razvrstitev belih in rosé vin se prične z najlažjimi in konča z najtežjimi:
Zinfandel, Rizling, Sivi pinot, Sauvignon, Beli pinot, Chardonnay.
Spodnaj razvrstitev rdečih vin se prične z najlažjimi in konča z najtežjimi:
Črni pinot, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Zinfandel.
Vir: lifestyle
|
|
|
|
|
|