Hrana :: Kako kupovati prave francoske sire
|
|
Francoska vina so odlična in prav tako siri. V obeh primerih pa je problem, da jih je daleč preveč vrst. Sirov je na primer več kot tisoč vrst.
Kako torej kupiti pravi francoski sir?
Francozi jih kupujejo pogosto, celo večkrat na dan, a v zelo majhnih količinah. Od vseh vrst jih je samo 56 zakonsko zaščitenih, in sicer so označeni z oznako Appellation d'Origine Contrôlée, kar pomeni, da je sir vedno narejen v istem kraju in po isti metodi. Tako kot vina so tudi siri določeni z regijo, ki vpliva na njihov okus.
Tako so v regiji Loire izjemni kozji siri, v Normandiji kremasti camemberti, v Provansi pa močni aromatični siri. V vsakem kraju lokalne sire prodajajo v "fromagerie" ali "crémerie", čeprav imajo določen izbor tudi v supermarketih.
Če sire kupujete v Franciji, se vedno pozanimajte, sezona katerega sira je, saj so najboljši tako imenovani "fromage frais" (mladi siri). Ne ustrašite se mehkobe in vonja, tudi camembert je zrel šele, ko zadiši po gobah.
Za sirno ploščo izberite od pet do sedem različnih sirov, med njimi naj bo en trd, preostali pa mehki ali polmehki. Vzemite na primer kozji sir iz doline Loire, normandijski camembert, savojski trdi sir podoben gruyerju, denimo beaufort, in seveda roquefort, ki ga imenujejo tudi sir kraljev in papežev.
Podobno sirno ploščo sicer lahko gostom ponudite tudi pri nas, a seveda je dejstvo, da na njen skoraj gotovo ne bodo originalni francoski siri. Ampak če se boste potrudili, boste tudi pri nas našli kakovostne sicer, ki so skoraj čisto taki kot v njihovi domovini.
vir: lifestyle
|
|
|
|
|
|