Hrana :: Grška kuhinja
|
|
Uživati v obroku - pri mizi skupaj z družino in prijatelji je del grške življenjske filozofije in spada v obvezen del družabnega življenja. Tradicionalno se pripravljene jedi postavijo na sredo mize, medtem ko gosti izbirajo jedi po lastnem okusu.
Sveža živila, široka uporaba aromatičnih zelišč in začimb, oljčno olje in enostavnost priprave so prepoznavne odlike te kuhinje. Še posebej so znani siri, med njimi najbolj feta - odličen ovčji sir, ki ga poznamo iz grških solat Tako kot se ovce in koze prosto pasejo po livadah in se hranijo z aromatičnimi zelišči, je tudi njihovo meso specifičnega okusa, podobno je tudi z morskimi sadeži.
Predjedi - meze:
Dolmadakia - predjed iz riža in listov vinske trte z rozinami, meto, čebulo in peteršiljem; postreže se vroče ali hladno;
Tiropita - slana pita s sirom;
Spanakopita - pita s špinačo in sirom;
Gigantes (Fasolia) - beli fižol zapečen v omaki iz paradižnika;
Saghanaki - mozzarella pražena v olju; zelo okusna in tudi kalorična jed; uživamo jo vročo in pokapljano z limoninim sokom;
Taramosalata - dimljena polenovka s kuhanim krompirjem, čebulo in limono.
Glavne jedi:
Moussaka - najbolj znana grška jed; sestavljena iz jagnjetine, jajčevcev in krompirja, začinjena z olivnim oljem, čebulo, paradižnikom, belim vinom in ribanim kefalotiri sirom;
Souvlaki - kockice mesa (najpogosteje jagnjetine) na žaru; je se z omako tzatziki in postreže v okroglem kruhku z dodatkom svežega paradižnika in čebule ali kot nabodalo;
Pastisio - vrsta makaronov; pripravlja se z mletim mesom in bešamelom;
Melitsanes - pečene bučke ali jajčevci;
Frikase - sestavljenka od jagnjetine z zeleno in zelišči;
Keftedes - slane mesne kroglice s krušnimi drobtinami začinjene s čebulo in pražene v olju;
Calamari (lignje) - pražene ali z žara; postrežejo se s raznimi omakami; odlični so tudi polnjeni s slanim belim sirom halloumi, krušnim drobtinicami, rožmarinom, peteršiljem, čebulo in pinjolami (najpogosteje s tistimi iz paradižnika);
Loukanika - male klobasice, ki se pripravljajo na žaru, in postrežejo z limono;
Bourekakia - male mesne pite - specijalitet s Krete.
Vsekakor je nabolj znana solata ravno tista grška, ki je sestavljena iz božanske mešanice feta sira, paradižnika, črnih oliv in čebule, bogato začinjena z olivnim oljem, ter potem še lahano - solata iz drobno nasekljanega zelja prelitega z oljem in limoninim sokom.
Recepti za grške sladice so nastajali pod velikim vplivom Vzhoda. Sladice so zelo sladke, natopljene z medom, začimbami, pinjoli in janežem. Posebne sladice so baklava (sočni, s sladkorjevim sirupom natopljeni listi testa polnjeni z orehi in z začimbami) in loukoumades (pražene sladice iz moke, kvasa, soli, prelite z medom ali sladkim sirupom).
Dioniz (grški bog uživanja) je bil Grk in kakšna bi bila dežela, ki ne bi izkoristila blagodejnosti klime in rodovitne zemlje za pridelovanje in negovanje odličnih sort vin. Poleg jedi tzatziki se ponavadi postreže belo vino robola iz Kefalonije, medtem ko ob taramsalatu prija zelo dobro suho muškatno vino.
Uživanje ob obroku skupaj z družino in prijatelji je del grške življenjske filozofije in spada v obvezni družabni del življenja. Ozračje tipično grških restavracij in tavern je zelo sproščeno, neformalno in predvsem ugodno. Grki zelo cenijo kuharsko znanje in veščine.
Številni dogodki so povezani z določenimi vrstami jedi: koufeta (zasladkani mandeljni) se delijo pri krstu ali poroki, medtem ko se koliva (kuhane žitarice) delijo na pogrebu. Vsako večje praznovanje ali praznik ima lastno specialiteto, recepti pa se s časom spreminjajo glede na sezono in razpolago živil.
vir: internet
|
|
|
|
|
|