Hrana :: Bazilika
|
|
Aromatična rastlina je v Indiji ter na Bližnjem vzhodu veljala za zelišče bogov in bila kot taka sveta. A beseda bazilika ima še en pomen. Vsi, ki se ukvarjajo z zgodovinskim pomenom lingvistike vedo, da je Basileus grška beseda za kralja. Bazilika je torej zelišče bogov in kraljev. Glede na lastnosti je že od nekdaj veljalo, da vejica bazilike v nevestinem šopku obljublja mnogo zdravih otrok.
Sveži listi bazilike imajo intenziven okus, ki rahlo spominja na klinčke, poper in meto. Obstajajo tudi vrste, ki imajo vonj limone.
Vsak, ki ima rad italijansko hrano, ne more brez tega zelišča. A bazilika si je svoje mesto priborila tudi v mediteranski kuhinji kot celoti. To ni presenetljivo, saj se lepo poda k paradižnikom, gobam, raznim omakam, piščancu, ribam, morski hrani, solatam in sirom. Posušena se lahko uporablja za poudarjanje okusa jagnjetine in drugega mesa z močnim okusom. Zelo lepo se ujema z rožmarinom, timijanom, žajbljem, origanom in česnom.
vir: www.kotanyi.com
|
|
|
|
|
|